Як ми обираємо ресурси для своїх цілей в команду.

Розповідаю на прикладі вибору офісу під цілі Vymex.

У компанії зараз 46 людей. До кінця 2022 року буде близько 75, а до кінця 2023 року буде близько 160 людей.

Навантаження на команду божевільне. Рівень людей в команді показаний на сайті Vymex.

На прикладі офісу покажу методи вибору ресурсів в компанії, оскільки це важливий ресурс для цілей і він впливає на ефективність команди внаслідок маси різних ракурсів.

Що таке ракурс? Це залежить з якого боку подивитися.

Цей інструмент ми залучаємо у себе як тільки стоїть завдання обрати щось вагоме для компанії. Технологію або країну, куди ми виходимо в першу чергу, або офіс для команди. Офіс або коворкінг - це завжди спроба зібрати в голові більше ракурсів, щоб як можна ефективніше прийняти рішення, тому що у кожного ракурсу є ВАГА.

Вага - це поняття важливості ракурсу відносно результату, в таблиці вибору простору для команди ми це чітко показуємо та визначаємо, що для нас важливіше.

Чому коворкінг? Бо зараз у багатьох сформується враження, що ми переплачуємо, коли побачать, що ми для 45 людей платимо за офіс 13 500 $.

По-перше. Планове зростання, яке підтвердиться, складає близько 10% в місяць і буде на такій швидкості ще близько двох років, поки ми не наберемо необхідну кількість людей для версії продукту 1.0. Далі вже швидкість зростання знизиться до 2% в місяць і ми зможемо спланувати купівлю або довгострокову оренду приміщення.

Найбезглуздішою ідеєю було б заїхати в офіс за 3 000 - 5 000 $ і через 2 місяці упертися в його розміри та шукати новий.

По-друге. Рівень команди, яку ми зібрали, не втримати в некомфортному для них місці понад 2 місяців. А нижче рівень навичок команди не дозволить реалізувати цілі закладені компанією.

Що дало те, що ми вибрали коворкінг з терасами, душем, спальними кімнатами та тонною рослин, які ми завезли, та ще маса цікавих людей на поверсі, що між собою створюють інтереси?

Ефективність команди й те, скільки ви витрачатимете енергії на те, щоб їх утримувати в проєкті, залежить від простору, в якому вони працюють. У нас є приклади, коли люди, не йшли спати, займалися завданнями 72 години підряд. Було ще кілька разів по 48 годин і багато разів цілодобово сиділи в офісі. Зробили протокол шифрування і зібрали розуміння архітектури. Потім я ввів в правила компанії заборону на ночівлю в офісі, щоб знизити ризики вигорання і проблем із здоров'ям. Так, ми ввели штрафи за те, що люди після опівночі сидять на роботі.

Ще до того, що ми правильно вибрали простір і оформили його. Наприклад, такі факти з наших результатів. Наймання людини в проєкт у середньому коштує 200 - 300 $. Це мова про інженерів, за залучення яких інші компанії платили до війни 1 - 1,5 від його місячної ЗП (2 500 - 4 000 $). Якщо ми говоримо за фахівців рівня від Middle і вище.

Для того, щоб стався позитивний результат для компанії й людина погодилась з високим рівнем ефективності працювати над цілями компанії, а не на свої особисті заробітки тільки, то повинно збігатися багато ракурсів з різною вагою.

Ще багато хто чомусь думає, що я люблю рослини. Мене це постійно усміхає і тільки близькі люди знають мене справжнього. Там немає любові до чогось, окрім ефективності відносно цілей.

Рослини економлять компанії масу енергії на залучення і утримання команди високого рівня, створюючи їм комфорт. Все.

Внаслідок того, що ми купили рослин на 8 000 $, які постійно ростуть, ми знизили масу ризиків, пов'язаних з перевитратами на наймання і на плинність кадрів, що не допустимо на високих швидкостях проєкту.

По-третє. У мене немає часу та ресурсів зараз займатися ремонтами та переїздами, щоб дати такого рівня комфорт, який я надаю для команди. Щоб це було ефективно й в задоволення. Коворкінги про це вже потурбувалися. Вони в цьому конкурують між собою. Я просто повинен обрати, що нам більше підходить.

Ремонт - не найвагоміший чинник, але тут він вже був, а у себе в офісі нам його ще треба буде зробити. І якщо команда росте швидше 2% в місяць, то вам все одно доведеться переїжджати. Гроші на ремонт і витрачений фокус залишаться там.

По-четверте. З найважливішого - ФОКУС і увага мозку на завдання. Ми дуже недооцінюємо втрати, які створює свій офіс. Від питань харчування, до питань туалету. Необхідно побудувати божевільного рівня логіки систему та інфраструктуру, щоб вона не займала зайвий час. Ви створюєте проєкт, який коштуватиме мільярд через три роки або займаєтеся водою в офіс. Тому, що хтось забув замовити й вам займають ефір питаннями про воду або каву.

Інфраструктура, яка витрачатиме мінімум часу компанії на рішення завдань. Це 10 000 -15 000 $ в місяць для мене зараз. Коли нас 45 людей, сюди входять і зарплати офіс-менеджерів, прибиральників, кур'єрів, комунальні рахунки.

Коли обираєте свій офіс або коворкінг, спробуйте зрозуміти цілі вашого проєкту, припустити, що повинно увійти до реалізації та якого рівня. Якщо це щось короткострокове або не росте, то офіс, можливо, ваш варіант і можна фіксуватися в локацію і «будувати гніздо».

У нас в продукті у версії 1.5 і 1.7 з'являться інструменти для зваженого оцінювання будь-яких ресурсів, а поки клацайте прототип. Там логіка важлива більше, ніж зовнішній вигляд. Обирайте, будь ласка, правильно ресурси відносно своїх цілей, не слухайте «авторитетів» вони не знають ваших цілей і, можливо, давно застаріли у своєму розумінні. Математика - це мова, вона тільки постійно розвивається. Зрозумійте поняття ракурсів, ваги і буде вам щастя.

Я не даю порад. Я в цьому випадку ділюся тим, як ми у себе приймаємо рішення і як ми влаштовані.

*стаття з facebook