Рекурсивний підхід у бізнесі.

- Всі ці роки ми намагалися вирішити рівняння, не змінюючи основних допущень про час.

- Та...?

- І це означає, що кожна ітерація - це доказ заради доказу, а це рекурсивний підхід, це нісенітниця.

- Ти називаєш роботу всього мого життя нісенітницею, Мерф?

- Ні, я кажу, що ви намагалися закінчити її однією рукою. Ні, з обома руками, завʼязаними за спиною.

Переглядаючи, напевно, вже п'ятий раз «Інтерстеллар», я наштовхнувся на цікавий діалог і мені здалося, що багато сучасних підприємців застрягли на «рекурсивному підході». Вони теж, як і герої «Інтерстеллара», намагаються вирішити проблеми завʼязаними руками.

Візьмемо простий приклад. На тілі старої та неробочої системи ми намагаємося побудувати щось нове. Впроваджуємо нові інструменти, купуємо складні ERP- системи або покращуємо якісь окремі частини бізнесу. Важлива деталь - використовуючи старі прийоми.

Ми робимо велику ставку на те, що нова система працюватиме краще та вирішить наші проблеми. Ми навіть наймаємо молодих фахівців, які розбираються в нових інструментах, як риба у воді. Але в довгостроковій перспективі ми не бачимо проблем, хоча усі наші дії вже ведуть до неминучих помилок.

На початкових етапах буде складно, але результативно. Відповідальний за нову систему борсатиметься і намагатиметься впоратися з хаосом. У нього це навіть може вийти, тож ми з гордістю зможемо розповідати своєму оточенню, що вилізли з найтемніших нетрів і тепер у нас все відмінно. Пройде деякий час і ми навіть звикнемо так працювати.

Але потім ми побачимо, що у нової системи є свої обмеження – ми виросли, але далі якось важко. Молодий фахівець вже не такий молодий, та і система вже застаріла. Добре, що є нова система і купа молодих фахівців, які розбираються в ній, як риба у…

Стоп. А, ось про який рекурсивний підхід йшла мова.

Виявилось, що проблема не в системах, що налаштовуються на ваш бізнес, а в самому ядрі. Немає ніякої закономірності і все, що ми нове додаємо, тільки додає змінних в і так хаосное тіло. Так ще і не слухаємо тих, хто структурно бачить ваші компанії наскрізь і вказує на помилки, лише тому що вони незвично для вас все рахують.

Саме для цього я вирішив створити операційну систему для компаній. Щоб, навіть мало тямущі в цьому люди, могли без глибинної математики взяти готові напрацювання і передбачити помилки, які з'являться через рік, три, п'ять.

*стаття з facebook