Чому я донині не робив звичну всім презентацію.

4 роки я будував компанію та залучав інвестиції, не роблячи презентації про проєкт в звичному для стартапів форматі, хоч часто чув: «​​Надсилайте презентацію, ми подивимося»…

Причин багато:

- я слабкий дизайнер;

- я слабкий копірайтер;

- ….

Ще дуже багато в чому я був слабкий і в чомусь залишаюся таким і зараз... Це добре з багатьох причин…

Дуже щасливий, що вдалося зібрати команду, яка змогла реалізувати величезний об'єм роботи, стосовно побудови компанії. Невелика частина цієї команди - маркетологи, які зробили презентацію того рівня, що я собі завжди й уявляв.

4 роки дозволили прожити всі припущення, які будуються та оновлюються на кожному етапі. Від поміченої та зрозумілої закономірності формування результатів в компаніях в 2018 році й до сьогодні, де в нашій команді вже 46 людей. Більше 1 000 000 $ переведено в нову форму - компанія Vymex, яка розробляє продукти, здатні впливати на весь світ за рахунок своїх рішень і методів їх реалізації.

Те, як ми змогли реалізувати залучення приватних інвестицій від підприємців з України і чому так, ми пізніше розкажемо, це поки не зрозуміло багатьом і не порівняно з тим, як це роблять нормальні стартапи…

Як я не збожеволів від таких навантажень, ризиків і рівня відповідальності з домовленостями (це передбачали психологи, які в 2019 році спостерігали за мною й давали такі коментарі...). Теж розкриємо трохи пізніше, але секретів немає, все легко пояснити.

Просто нестандартно…

Ще я помітив той факт, що відсутність презентації раніше, коли ще було мало матеріалів та прожитих результатів для її упаковки, я провів більше 100 зустрічей тільки за 2021 рік, пояснюючи, що ми створюємо. І чим складніше було пояснювати, тим краще будувалося нове розуміння того, що ми робимо для нас теж.

Чим складніше пояснювати іншим людям і чим більше навантажень на людину при демонстрації цілей і методів, це тільки надає більше сили продукту та уточнює всі деталі. Так, в голові «боляче», але така ціна за нові ресурси та розуміння…

Ти кожного разу переглядаєш сказане, помічаєш де були які реакції на це та змінюєш кожного разу метод пояснення. Це в голові формує нові взаємозв'язки та тільки покращує все…

Тому я деяким опонентам казав: «Чим складніше мені доведеться вам пояснювати, що ми робимо, тим краще буде продукт». Їм окреме дякую за те, що зміцнили все.

Але були унікальні люди, які з перших 45 хвилин розмови розуміли, що ми будуємо й одразу підтверджували купівлю частки на сотні тисяч доларів. Я переглядав їх історії й розумів, чому вони змогли все так легко розгледіти... Про них ми теж розкажемо пізніше.

Було по-різному, але все це було дуже доречно, враховуючи той рівень продукту, що нам вдалося створити.

Чому так впевнено кажу, тому що ми з липня 2021 року вже тестуємо додаток і всі його системи всередині компанії. Це дуже велика екосистема, яку важливо не швидко показати користувачам, а правильно збудувати всі фундаментальні речі та зібрати гідну для таких навантажень команду й склад співзасновників.

Дуже добре, що я в 2018, 2019, 2020 роках довго не міг залучити грошей в компанію тому, що я б так багато ракурсів не встиг зрозуміти та змоделювати. Якби я тоді залучив грошей, то пішов би в список тих 90% стартапів, які помирають в перший рік. Це ми теж зрозуміли тільки після багацько часу в реалізації. Причини, чому помирають стартапи в такому об'ємі, я колись теж розпишу.

А поки продовжуємо топити за Україну. Працюємо сильніше, ніж навіть до війни. Підтримуємо команду. Все, що з'являється вільне не зберігаємо, а направляємо на потреби армії. Ми на стороні добра й захищаємо своє, тому точно переможемо, вірю в народ України!

Україна - це ідеальне місце для запуску нових і сильних проєктів! Час завжди відповідний. А краще не настане, поки ви нічого не зробите.

Гарного дня, всім!

*стаття з facebook