Підприємцям.

Ми ніколи не шукали інвесторів. Ми робимо презентації підприємцям, які мають цілі, володіють ресурсами та ми підходимо один одному по цінностях.

Ще ми ніколи не просили нікого залучатись в проєкт. Ми завжди просто показували, що робимо, як і з якими цілями. Коли людина розуміє, що це позитивно проявиться на його результатах, він сам цікавиться як це отримати.

У нас 80% угод з продажу часток у проєкті від 2 000 $ до 200 000 $ з людьми, у яких ніколи не було статусу інвестор. Вони просто підприємці, які вже добилися фінансових або інших результатів і хочуть рухатися далі, а не «обертатися» просто з 10% в рік.

Хтось говорить: «Так ви ж стартап». Тут погоджуюсь, але не усі до кінця розуміють навіть значення цього слова. Це тип компаній з високим ризиком, більше 92% з яких закривається в перший рік.

Але ті, хто був у нас на презентаціях, купували вони частку або ні, думаю, зможуть підтвердити, що те, як ми рахували проєкт, запускали, керуємо та набираємо висоту, трохи навіть лякає, тому що їх компанії впорядковані іноді набагато слабкіше.

Все тому, що Vymex використовує свої ж методи та технології в управлінні компанією. У нас на сьогодні 48 людей. До кінця року буде 60+.

Хтось каже: «Ви дуже ризикуєте залишаючись в Україні». Нижче я поясню чому так краще.

А взагалі, у нас продукт знаходиться на AWS (сервери Amazon), система управління розробкою і технічна документація знаходиться в Atlassian (десь в Австралії), а система управління компанією структурована та живе на Google Workspace.

Ми розуміємо можливі фізичні ризики для людей, але також враховуємо мотивацію і моральну складову. Я міг виїхати за кордон, напевно, завжди. Але я буду тут.

Повернемося до Vymex.

Ми спочатку запускали не проєкт. Проєкт - це коли команда амбітних розробників, дизайнерів і РМ, які «ЩОСЬ» вигадали, створюють, а потім з цим курсують між фондами та просять грошей, обростаючи масою непідйомних домовленостей.

Ми це «ЩОСЬ» створювали впродовж двох років. Заробляючи на цьому на життя, проходячи компанію за компанією, налаштовуючи в них структуру та процеси, розвиваючи постійно методи та інструменти.

І тільки коли в 2020 році до мене в проєкт для прискорення «ручної роботи» була найнята друга людина. Він підтвердив усі мої гіпотези та припущення щодо структур і розуміння результатів.

Моделі, які я на той момент вже створив, він коментував так: «Я не знаю, як ти це зробив, але багато математиків у світі до цього увесь час намагаються тільки дібратися».

Ми з ним ще кілька місяців спільно займались «ручною працею», а паралельно будували припущення по запуску компанії, яка займатиметься розробкою додатка на ті моделі, що ми по факту тестували два роки на реальних компаніях.

Створювати нову компанію - це не організовувати проєктну команду. Це божевільний штат з повноцінною структурою, яка закриває всі ракурси та потреби компанії. Від поливу рослин і до управління ресурсами, які знаходяться на серверах Amazon.

Один з ризикових кроків, що посилив ймовірність. (РЕКОМЕНДАЦІЯ)

Багато компаній на старті, поки мало грошей (ми такими й були якраз), наймають Junior (фахівців без досвіду) з метою заощадити, створити прототип і рухатися по звичній усім «знайомій стежці» запуску проєктів.

Оскільки я сильно люблю себе, але вірю завжди в команду (а це був математик на цьому етапі), то я з усією вірою в наші розрахунки «втиснув педаль в підлогу» і почав відразу наймати Senior (фахівці з величезним досвідом). Дизайнера і розробника, паралельно залучаючи на це перші гроші та з божевільною швидкістю намагався уточнити наші розрахунки з припущеннями розвитку компанії за рахунок даних: які давали Senior.

Божевільний ризик. Мені ці три місяці життя коштували трьох років нервів. Але ми лише потім зрозуміли всю силу такого рішення.

Перше та найважливіше для нас було - точність розрахунків через їх досвід. На сьогодні ми відхиляємося від припущень всього на 10% (вже 17 місяців від старту).

Друге, не менш вагоме, це команда. Коли у тебе Senior в компанії, наступних Middle (середній +) наймати легше. Вони не задирають цінник на вході та одразу розуміють, що за завдання на них ляжуть.

Також такі фахівці не «тренуються» за твої гроші, а реально майже з першого разу роблять такий рівень результатів, які відповідають цілям компанії. Це коли не ти говориш, що робити дизайнерам і розробникам, а нічого не запитуєш відразу після першого планування і перевірки результатів.

Упаковка або те, як компанія виглядає з такою командою. На сайті у нас були дві сторінки, які створювали інтерес до нас до моменту, поки ми не розкрили продукт. Це команда, яку ми відразу показували в усій красі та сторінка для інвесторів, де були цифри з припущень і факту.

Це створювало нові заявки на всі наші потреби.

Ну і потім вже багато нових даних, планове підтвердження припущень, аналізуючи факт, уточнюються розрахунки, місяць за місяцем системно тримаючи навантаження. З ким ми знайомі, вони знають мою любов до таблиць, але навіть вони не уявляють, що таке, коли у тебе команда 48 людей ( ⅔ інженери, 30% Senior) і мета компанії, конкурентами якої є лише проєкти Маска й ще парочці компаній у світі.

На сьогодні ми такі дорогі не тому що зазналися, а тому що підтверджуються усі наші припущення і ризики для нових підприємців, які додаються.

Ціна за 1% компанії на сьогодні 88 000 $ і кожен місяць підвищується. Чим ближче до релизу та виходу на ринок, тим дорожче. А коли вийдемо на ринок, продажі припиняться, тому що ми рахували все так, щоб людина могла обрати, коли їй зручно заходити відносно ціни та ризиків.

У мене після виходу в прибутку залишиться більше 45% і окрім мене буде ще близько 30 співзасновників, з номіналом від 0,1 до 10%.

Я цією публікацією хотів виразити величезний респект усім, хто в нас повірив із співзасновників і з команди. Те, що і як ви зробили не робив в Україні ще ніхто сьогодні!

Колись ми про співзасновників Vymex знімемо фільм, як і про команду. Буде дуже цікаво послухати всі ці історії та побоювання. Але поки усі зайняті важливішим.

Я хотів написати допис для всіх нових компаній і проєктів, щоб не вигадували собі портрет інвестора та що це якийсь незрозумілий дядько. Це завжди були підприємці. Крутих і гідних бізнесменів в Україні дуже багато. Від того ставив він у себе статус інвестор або ні, його цілі та ресурси змінюються не сильно.

Я хочу, щоб всі ще зрозуміли одне. Якщо співзасновники з України, то й усі гроші, які вашій компанії вдасться отримати, залишатимуться в Україні та будуть підтримувати нашу економіку.

Для вас при виборі важливі лише цілі, ресурси цих підприємців і те, наскільки вам з ним буде комфортне.

Так, ви обираєте співзасновника, а вони обирають вас, як проєкт, де братимуть участь його кошти.

Ми для себе визначили, що нам цікаві підприємці, у яких є амбітні цілі та достатній об'єм ресурсів для того, щоб заходити в частку співволодіння великою і глобальною компанією.

Що таке «глобальна»? Це коли ти не в рамках України чимось займаєшся, а закордон літаєш просто відпочивати. А коли продукти компанії, якою ти спільно володієш, продаються на інших ринках і там тебе поважають за те, як ти це робиш, а конкуренти не можуть з тобою нічого зробити.

Під час війни ми принципово залишилися компанією в Україні не роблячи релокацію. Не внаслідок відсутності грошей, а тому що Україна - це ідеальне місце для запуску глобальних компаній. Навіть з усіма ризиками на сьогодні. Я шалено кайфую від того, що ми, усупереч усім прогнозам аналітиків і військових експертів, даємо зрозуміти у якого народу реально «залізні яйця»!

Чи це не кайф від життя, про який згадуватимеш усе подальше життя і розповідати іншим, а не жити рік за роком, обертаючи 10% в рік на якійсь біржі так і не ризикнувши жодного разу відхилитися від загальноприйнятої норми.

Ми дуже довго були в деякій «тіні», щоб сильніше все пропрацювати та розрахувати.

Зміцнювали фундаменти й ось тільки тепер ми починаємо розкриватися.

На перевірку додатка в AppStore ми подаємося 12 липня.

До кінця року ми вийдемо на ринки інших країн, після того, як Україна отримає усі плюси додатка Vymex першою і безкоштовно.

Так, ми вийдемо з Beta на ринок. Це буде версія 0.6, але це буде сильніше за все те, що людям вдалося знайти для управління своїми результатами в компаніях. Ми будемо поступово, крок за кроком, оновлювати додаток до величезних швидкостей і функціонала. Але найважливіша в ньому архітектура, а не функції. Це наша команда опрацьовує з усією своєю глибиною в розумінні математики та природи.

Хто хоче стати співзасновником, вхід на сьогодні від 10 000 $ до 1 100 000$ в одні руки та є ймовірність, що ця цифра за перші п'ять років виросте в космічні значення. Усі причини цього презентуємо на зустрічах. Тому запрошуємо. Або раптом хочете самі розібратися, то, будь ласка, ми все вже давно розклали по відео та текстам на нашому сайті. Але доведеться трохи напружити мозок, тому що це нове, це незвичайне та незвичне.

Я думаю, ми дуже сильно здивуємо співзасновників і ринки в 2023-2026 роках.

Ніколи не бійтеся робити так, як вам здається, що буде краще відносно ваших цілей. Навіть коли «авторитети» кажуть, що це все марення і так не працює. У цей момент, якщо у вас вистачить сил, то може народитися черговий продукт, який принесе величезну користь людству!

*стаття з facebook