Нульовий місяць проєкту Vymex.

Є величезне бажання перед тими, хто стежить або бере участь відзвітувати за минулий місяць. Його можна офіційно вважати місяцем 0 (нуль) для проекту VYMEX OS

З найскладнішого...

Важко виділити щось одне. Спробую перерахувати основні, вагомі моменти на старті проєкту :

1) Як усе правильно юридично оформити, щоб вберегти гроші співзасновників і не створити для проєкту в майбутньому неминучу ситуацію або причину йти в тінь.

Завдання із зірочкою, оскільки вартість 1% частки на старті 20 000 $ і кожен місяць росте. З моменту старту продажів мінятиметься алгоритмічно за світовими стандартами.

Наше законодавство і така форма реєстрації як ТОВ, під таке не розроблялася в принципі. Якщо у тебе немає 2 000 000 $, щоб покласти на статутний фонд і потім їх продавати, то міркуйте з юристами, як це зробити, не порушивши закони. Ми все ж знайшли методи та проклали сценарії, додали кілька співзасновників, гроші на рахунках, все полетіло за планом.

Планували за місяць «Нуль» завести біля X тисяч $ для реєстрацій і налаштування бек офісу, зайшло бажаючих більш ніж на X*2,5 тисяч $...

Той факт, що долі почали продаватися за цією вартістю підтверджує, що цінність виправдана. Ці люди дивилися усі мої розробки, припущення та розрахунки вірогідності, рівень усвідомленості та досвіду в бізнесі всіх учасників середній і вище середнього.

(зображення фін.моделі, де зрозумілий результат нульового місяця по входу коштів)

Ми спочатку планували опрацьовувати один юридичний сценарій зі збільшенням розміру статутного фонду, але після моменту, коли я обмежив продаж частин не більше 5% в одні руки та зробив щомісячне додавання нових співзасновників, план №1 зламався. Довелося швидко знайти метод ще краще і безпечніше для усіх сторін.

Все зафіналили, відпрацювали, тепер додавання нових співзасновників робиться трьома документами за кілька годин.

Багато приділяв оформленню, це реально було складно, юристи були шоковані від моїх методів і заявок, але, як виявилося, люди готові до «білих» але складних схем.

Колись для стартаперів поділюся цим методом.

Дякую всім, хто вже вписався!)

2) Команда. Важкий момент, стосовно залучення реально ТОП рівня, на такій стадії розробки. Усі IT- шники, хочуть або стабільність, або Х2 по ціннику просто за те, що ти ризиковий ще. Довелося збирати рекомендації, ще до зустрічі оцінювати максимальною кількістю фільтрів людину і на зустрічі з першої спроби «розкривати карти» сильніше, ніж перед інвесторами, щоб підвищити вірогідність почути - «Так».

Зараз хочу виділити UX Дизайнера. Саша, детально про якого я пізніше розповім, найвищий інтелект. У рекомендації на нього вказали, що «доведеться підбирати ключики... » це дослівно, але насправді, як виявилося, Саші просто вже було не цікаво займатися простими проєктами і він чекав, коли йому покажуть такого розміру «ШТАНГУ», яку він раніше не піднімав.

Він зрозумів з презентації, що я знайшов і як я хочу це реалізовувати. Цілі та цінності співпали і я отримав тверде - «ТАК», але умови були стресові для мене.

Він попросив передоплату 100%, розмір такий, що я таких грошей раніше людям не платив. Місяць людини не чіпати і максимальна свобода дій в області дизайну. У мене не було вибору, я лише попросив відповідати правилам роботи системи компанії, оскільки це і є нашою сильною стороною і не втручається в його творчу студію)

20 днів не було вістей від Саші, я тільки бачив, що він в мережі в телеграм) Я їх звів з архітектором, а система у нас за умовчанням вимагає звіти в кінці місяця за період і планування на наступний.

Саша в 18-ти хвилинному відео записав звіт, який знищив мої очікування і дав бажання про Сашу пізніше написати окремий допис та вручити частку компанії ще до офіційного релізу)

Це нереально круто. У нього вистачило ваги навіть якісно повністю змінити мій улюблений старий логотип. Там на 90% пропрацьована дизайн система, що дозволить множити штат дизайнерів і прискорювати терміни здачі.

У продукті також змінена логіка головного екрану системи, що мене здивувало, як він так зміг взагалі просто вигадати. Ну і багато інших функцій, які ощасливлять користувача.

Тут окремі оплески. Дизайн у нашого проєкту буде із задаванням нових трендів в ринок системних продуктів та інтерфейсів.

3) Архітектура. Теж окрема розмова, яка коштує божевільних грошей і несе величезні ризики, неправильно підібравши людей на посаду або вибравши не ті технології. Тому тут ми пере перевірялися багато разів, звіряємося своїми припущеннями і закладками з людьми, яких найняти не змогли, але на планування залучати можемо. Архітектори паралельно з дизайнерами зараз створюють історію, який буде в ядрі продукту)

4) Налаштування бек офісу - описувати це нудно, там теж багато чого налагоджено. Те, як ми вирішили питання рекрутинга, як-небудь окремо поділюся.

Питання бухгалтерії закрились одним підрядником, офіс і всі інші моменти з мінімальною витратою фокусу і з максимальною ефективністю.

Знайшов і зміг притягнути круту СОО, яка змогла зрозуміти мої принципи і методи роботи системи. Хто бачив мої прототипи, розуміє, що їй довелося за зміни налаштувань в голові пережити, але все одно розібралася з системою компанії і я зміг заощадити у себе цей об'єм часу та фокусу.

Також в компанії запрацював патентний повірений, він зробив все так, як я хотів відносно реєстрацій ТМ і планування патентування розробок.

5) Робота із співзасновниками побудована так, що вони завжди все знають і розуміють, які результати і плани в компанії на кожному етапі, в будь-який момент можуть продати свою частку або її частину.

Я нульовим місяцем задоволений, місяць №1 у нас заряджений. Радію, що в команді почали з'являтися ТОПи. Це важливіше зараз, навіть ніж інвестиції. Це сформує більше довіри в майбутніх кандидатів і створить продукт такого рівня і в такі терміни, як у мене закладено в розрахунках.

Та ці люди коштують дуже багато грошей, але такий рівень продукту, пробачте. Ми не черговий інтернет магазин створюємо і навіть не CRM.

Стрес прийнятий, як засіб для зростання м'язів) Довго не виходив з новинами, пробачте.

Деякі речі я хочу ще розповісти, але у мене зі своєю компанією і з командою NDA, які такі речі рекомендують притримати поки.

В наступному місяці у нас точно буде про що розповісти, ще більше!

Всім успіхів, дякую, що дочитали!

*стаття з facebook