Проблеми бізнесу та їх вирішення від Vymex.

Еволюція розвитку компанії: від стартапу до корпорації.

Людина так влаштована, що за будь-якої можливості намагається все структурувати, систематизувати. Це корисна навичка, адже при наявності величезних масивів інформації, які людина обробляє в сучасних реаліях, стає складніше їх використовувати для досягнення результату.

Та сама історія з компаніями та бізнесами. Існує безліч різних класифікацій, які як правило описують функціонал того чи іншого типу компанії, але не торкаються архітектури. Без налагодженої та чіткої структури всередині компанії кастомізувати та покращити функціонал складно та затратно. Сенс у такому підході губиться.

Можна сказати напевно, що поза класифікаціями кожна компанія проходить 3 основних етапи у розвитку та масштабуванні. Вважають, що з кожним етапом бізнес набирає обертів, поповнюючи склад новими фахівцями. Він перевтілюється і переходить на якісно новий рівень.

  • Компанія із 1-5 осіб – як правило, такий склад характерний для стартапу або для компанії на стадії заснування з мінімальним складом ресурсів. Тут грошовий обіг скромний, але з прибутком від 15% до 55%.
  • Компанія із 5-50 осіб – організація з розширеним складом фахівців, у якій фінансових можливостей набагато більше, ніж на попередньому етапі розвитку. Проблема такого бізнесу – залежність від зростання. Він все більше обростає функціоналом та операційною рутиною. У результаті прибуток становить 5-15%, а решта ресурсів жертвується заради цього прибутку.
  • Компанія із 50+ осіб – повноцінно спроможний бізнес, який нерідко може похвалитися багатофіліальною структурою та міжнародним покриттям. Він набуває такий широкий функціонал, що кожен збій erp- або crm-системи ставить його "на коліна". У сукупності різних чинників відсоток прибутку не перевищує 1-5% від обороту, а 95-99% всіх ресурсів "спалюється", щоб бізнес працював і приносив прибуток.

Проблеми, які заважають бізнесу зростати та розвиватися.

Чим більше потужностей у компанії, тим ширшим стає функціонал. Це тягне за собою проблеми, і цей факт не оскаржити. Але головна проблема більшості великих компаній у тому, що будь-яка операційна або структурна зміна складно реалізовується, або зовсім є нереальною. Функціонал стає багаторівневим – не дозволяє дістатися до фундаменту. Схематично це виглядає так.

Ця проблема несе у себе інші негативні наслідки для компанії. Ринок стає нестабільним, досвідчені гравці диктують умови новачкам, а про здорову конкуренцію іноді навіть мова не йдеться. Але перелічене вище – це проблеми, які вже стали природними процесами, і бізнесу доводиться з ними уживатися.

Ми ретельно вивчили аналітику та вивели три основні закономірності, які стосуються як стартапів, так і корпорацій. Вони по-справжньому заважають розвиватися і масштабуватися:

Перша проблема: 90% компаній не переходить на третій етап (50+ співробітників) та згасають (або починають все спочатку). Причини можуть бути різні: слабка система, консервативне управління, найм "неправильних" для компанії співробітників. Некоректно закладена архітектура у структурі компанії – це одна із ключових причин, яка стає каменем спотикання у масштабуванні.

Наслідки першої проблеми:

  • постійний пошук “тієї самої” ніші, в якій бізнес зможе утвердитися та перейти на третій етап
  • збої системи неминучі, що паралізує роботу всієї компанії
  • слабке порозуміння між власником компанії та керівним складом
  • нові кадри не отримують належної підтримки при адаптації на робочих місцях, а страждає компанія

Друга проблема: з кожним етапом відсоток прибутку зменшується, а відсоток ресурсовитратності збільшується. 95-99% спалених ресурсів приносять мінімальний прибуток у розмірі 1-5%. Але навіть малий відсоток прибутку є прийнятним (великі обіги – великі гроші). А що, якщо зменшити споживання ресурсів, а прибуток компанії залишиться таким же значним?

Через відсутність розуміння цієї базової закономірності:

  • бізнесу дуже важко масштабуватися, тому що рутинних операцій стає занадто багато
  • власник компанії навіть не усвідомлює, що можна оптимізувати роботу та витрати ресурсів так, щоб прибуток збільшився до 10-15%
  • бездумно спалюються ресурси не тільки компанії, а й усієї планети (за математичними розрахунками, сьогоднішнє поняття комфортного життя увійде в історію вже через 30-35 років)

Третя проблема: щоб досягти третього етапу розвитку, потрібно багато часу та зусиль (за статистикою, власникам таких бізнесів зазвичай уже за 40). Формується такий стереотип, що молодим ідейним людям досягти успіхів у бізнесі не під силу.

До чого це може призвести:

  • власники не встигають за новими технологіями та тенденціями
  • методи ведення та управління не вдосконалюються
  • часто не вистачає ентузіазму та креативу

Вирішення проблем за допомогою системи Vymex.

Впровадження та налаштування операційної системи – це одне з обов'язкових завдань, яке чекає на будь-який бізнес: хтось робить це на етапі запуску, а хтось – з плином часу. Хтось відтягує це завдання до моменту, коли компанія починає "захлинатися" у власній рутині. Керівники-стратеги з аналітичним складом розуму роблять по-іншому: вони закладають архітектуру компанії ще на першій стадії розвитку, коли в команді не більше 5 осіб.

Таких керівників та компаній на ринку не більше 10% від загальної кількості. Вони роблять платонічну працю на старті, а надалі кастомізують та налаштовують процеси з мінімальними втратами ресурсів. Сучасні операційні системи не мають такого архітектурного рішення, за винятком Vymex – тут весь обсяг робіт вже закладено по дефолту.

За допомогою математично коректних підрахунків та вбудованої архітектури, яка адаптована під будь-який бізнес, Vymex створив систему – вона дає розуміння, як формуються результати. Це дозволяє просто та ефективно на них впливати, керувати, а як наслідок – робити це з меншими втратами ресурсів та зі збільшенням доходів компанії. Для цього було сформовано команду розробників, інженерів, дизайнерів з однією метою – створити мобільний додаток, в який можна помістити цю інноваційну систему.

За допомогою рішення від Vymex три проблеми бізнесу значно нівельовані, а для власників молодих та проактивних компаній з'явиться можливість не відволікатися на рутинні процеси та зосередитись на глобальних цілях.