Архітектурно або функціонально.

Вчора мене відмітили під одним дописом, де була розгорнута проблема однієї компанії та рекомендували людей, щоб хтось підказав, що зробити. Обожнюю такі задачки, але вже не беруся, оскільки ми з середини 2020 почали розробку продукту. Але я дещо помітив і в черговий раз зрозумів, де люди помиляються і що робить Vymex не так))

Спробую розкласти. Рекомендую дочитати до кінця.

Більшість підприємців підходять до питань побудови та розвитку бізнесу більше функціонально, що ефектно, швидко будується та працює на низьких швидкостях або малих обертах)

Допис, в якому мене тегнули, був про якийсь ритейл, який росте по 8 точок за два місяці. Є вольова людина біля керма та багато інших плюсів, потрібно тільки з процесами розібратися, як я побачив в завданні)

У чому проблема багатьох?))

Вони думають функціонально, шукають людину, яка внесе в проєкт нові функції, а ті краще впораються з тим або іншим завданням, можливо, все опишеться і набере нових сил)

По цій логіці компанія знову трохи підросте та шукатиме черговий інструментарій, який несе функціональну складову та розвиває компанію.

Потім людей, які весь цей інструментарій об'єднуватимуть, що теж не погано)

Але, є кілька нюансів.

Люди змінюються та їх цілі теж, інструментарій застаріває і довго без підтримки не працює, якщо АРХІТЕКТУРА, на якій все в компанії будується, має хоч щонайменшу погрішність, з часом вона буде непомітно все ускладнювати.

Ось за що я зачепився, коли читав допис людини. Я промотав у голові масу помилок інших компаній і спроб їх рішення. Усі, в більшості випадків, підходять функціонально і будь-яка ERP система, яка прийде, як ви підростете, вирішуватиме ваші завдання - ФУНКЦІОНАЛЬНО, вона не змінюватиме вашу архітектуру та фундамент) Від того, на скільки у вас там все погано було на старті, залежить ціна за інтеграцію ERP. Це 100 000 $ або 900 000 $. Це про середній і великий бізнес.

А всі їх проблеми, насправді, почалися ще коли вони були дрібним бізнесом, на самому початку...

Я зустрічав на ринку крутих і досвідчених людей, які підходять до питання налаштування компанії від фундаменту - АРХІТЕКТУРНО. Вони спочатку розбираються в тому, як ядро влаштовано. Потім, змінивши структуру, розставивши людей по структурі, починають розбиратися з функціоналом усього цього.

Таким людям респект. Ці зусилля та результати проявляться тільки через місяці або роки, але такий результат набагато довше триматиметься і простіше керуватиметься. А в майбутньому ERP система, яку компанія для себе обере, інтегруватиметься з мінімальною кастомізацією та вартістю за рішення - відносно.

Для тих, хто зрозумів текст вище, кажу аналогією)

Представте людину з неправильно влаштованим організмом:

- хребет з розривами, нервова система заплутана;

- м'язи прикріплені до жирових тканин, а не до кісток;

- мозок розкиданий по всьому організму і його частини іноді йдуть на інший організм, приходять нові, які не знають, що було до цього;

- органи більше менш працюють, але все розкидано не зовсім логічно, щонайменший крок вбік і цей організм ламається або болить шалено, хоча функції у нього ніби всі працюють, він їсть і робить відходи, з якоюсь швидкістю навіть росте.

Як вважаєте, до чого такий організм може дорости? Його потрібно регулярно підтримувати різними приладами життєзабезпечення і годувати препаратами, щоб це працювало.

Маса бізнесів виглядає так само, тому що їх на старті більше цікавлять функції, а не архітектура, тому що це нудно і довго.

Звичайно, 9 з 10 помиратиме за перший рік життя...

Природа 3 мільйони років створювала людський організм, виходячи із закономірностей того, що відбувається з ним. У нас не просто так така логіка облаштування тіла, яка несе такий величезний функціонал на собі.

Команда Vymex колись зрозуміла закономірність життєдіяльності бізнесу. Зараз розібралася із закономірностями результатів в цілому та створила рішення. Воно свого часу архітектурно вирішує ті завдання, з якими всі закономірно стикаються + до цьому Vymex функціонально досить накачаний, щоб витримувати більшість завдань у бізнесі.

Ми будуємо ідеальне тіло компанії з точки зору математики, яке здатне рости та розвиватися. У нього правильна структура, ви не зможете побудувати щось неправильно.

Результатом правильної архітектури є ефективна логістика даних, комунікація та структуризація дрібних результатів, для їх контролю та розвитку, додавання та заміна людей з мінімальними ризиками. Та і вартість цього набагато нижча, ніж будь-яке функціональне рішення. Бізнес буде радий.

Я не поспішаю розкривати всі наші досягнення, але хочу сказати, ми започаткуємо новий крок у розвитку людства тим, що зрозуміли та розв'язали глобальну проблему швидкострілів))

На сайті в блозі є ще трохи матеріалів, яке краще розкриє тему.

*стаття з facebook