Функціонально чи архітектурно: який підхід до побудови та розвитку бізнесу ефективніший.

Привіт мене звати Руслан Юмагулов. Я займаю посаду CEO&Product Owner у продуктовій IT-компанії VYMEX. Відтепер у цій колонці блогу іноді будуть поміщатися мої ідеї, думки, роздуми, які стосуються нашого продукту та роботи над ним.

Функціонально чи архітектурно: це актуальне питання і поясню чому.

Якось мене відзначили під постом у Фейсбуці, де було розгорнуто проблему однієї компанії. У коментарях рекомендували людей, щоб допомогти вирішити питання чи хоча б порекомендувати компетентну людину.

Особисто я обожнюю такі завдання, але вже не беруся: з середини 2020 року почали розробку Vymex. Але цього разу я помітив і вкотре зрозумів, де люди помиляються і наскільки сильним є наш продукт. Спробую розкласти та рекомендую дочитати до кінця.

Більшість підприємців підходять до питань побудови та розвитку бізнесу як правило функціонально, що ефективно та швидко будується, працює на низьких швидкостях або за малих оборотів.

Публікація, під якою мене тегнули, була про якийсь рітейл, який росте по 8 точок кожні два місяці. Ще у керма є вольова людина і багато інших плюсів – треба тільки з процесами розібратися (як я побачив у запиті).

То в чому ж їхня проблема та багатьох інших бізнесів?

Вони міркують функціонально: шукають людину, яка внесе у проект нові функції, які допоможуть краще справлятися з тим чи іншим завданням. Можливо, все опишеться та набере нових сил.

За цією логікою компанія трохи підросте і шукатиме черговий інструментарій, який принесе функціональну складову і розвиватиме компанію. Потім знайде людей, які весь цей інструментарій будуть об'єднувати, що теж непогано.

Але є кілька нюансів.

Люди змінюються та їх цілі теж, інструментарій застаріває і довго без підтримки не працює. Якщо архітектура, на якій вся компанія будується, має хоч найменшу похибку, то згодом вона стане непомітно все ускладнювати.

Ось за що я зачепився думками, коли читав пост людини: я промотав у голові безліч помилок інших компаній і спроб їх вирішення. Найчастіше всі підходять до питання функціонально.

Навіть будь-яка ERP система, яка прийде як ви “підростете”, вирішуватиме ваші завдання також ФУНКЦІОНАЛЬНО; вона не буде змінювати вашу архітектуру та фундамент. Від того, наскільки у вас там все нелогічно було на старті, залежить ціна за інтеграцію ERP – чи це буде 100 тис $ (для середнього бізнесу) або 900 тис $ (для великого). А насправді всі їхні проблеми почалися ще на початку, коли вони були дрібним бізнесом і тільки будували фундамент.

Як бути та що з цим робити.

Я зустрічав на ринку крутих та досвідчених людей, які підходять до питання налаштування компанії від фундаменту АРХІТЕКТУРНО. Вони спочатку розуміються на тому, як ядро ​​влаштовано, а потім змінивши структуру, розставивши людей структурою, починають розбиратися з усім функціоналом.

Таким спеціалістам респект: їх надзусилля та результати виявляться лише через місяці чи навіть роки. Але такий результат набагато довше триматиметься і простіше управлятиметься, а в майбутньому ERP-система, яку компанія для себе обере, інтегруватиметься з мінімальною кастомізацією та вартістю за рішення.

Для тих, хто неясно зрозумів текст вище, кажу аналогією. Уявіть людину з неправильно влаштованим організмом:

  • хребет із розривами, нервова система заплутана
  • м'язи прикріплені до жирових тканин, а не до кісток
  • мозок розкиданий по всьому організму, а його частини іноді переходять на інший організм, приходять нові без знань, що були до цього
  • органи більш-менш працюють, але все розкидано не зовсім логічно: найменший крок у бік, ніби зроблений організмом вперше, руйнує все або викликає божевільні болі, хоча функції у нього начебто всі працюють
  • організм харчується і виробляє відходи з такою швидкістю, що не встигає рости

Як вважаєте, чи зможе такий організм давати результат? Можливо, якщо його регулярно підтримувати різними приладами життєзабезпечення та годувати препаратами.

Маса бізнесів схожі на цей організм, тому що їх на старті більше цікавили функції, а не архітектура (адже це нудно і довго). Звичайно, 9 з 10 таких бізнесів помирає в перший рік життя.

Підсумок.

Протягом 3 млн років природа створювала людський організм, виходячи із закономірностей того, що відбувається з ним. У нашого тіла така логіка побудови не просто так, адже вона несе у собі величезний функціонал.

У свій час команда VYMEX зрозуміла закономірності всієї життєдіяльності бізнесу. Нещодавно розібралася із закономірностями результатів загалом і створила рішення – воно свого часу архітектурно вирішує ті завдання, з якими всі закономірно стикаються. До таких навантажень система VYMEX функціонально достатньо прокачана, щоб витримувати більшість завдань у бізнесі одночасно.

Результатом правильної архітектури є ефективна логістика даних, комунікація та структурування дрібних результатів. Для їх контролю та розвитку, додавання та заміни людей потрібно мінімум рухів з мінімальними ризиками. Та й вартість такої операції набагато нижча, ніж будь-яке функціональне рішення, – бізнес буде радий.

Ми будуємо ідеальне тіло компанії з точки зору математики: воно здатне зростати і розвиватися, у нього правильна структура – ви не зможете щось побудувати неправильно.

p.s. Я не поспішаю розкривати всі наші досягнення, але хочу сказати: ми започатковуємо новий етап у розвитку людства. Все це завдяки розумінню та вирішенню глобальної проблеми. У блозі нашого сайту ви знайдете більше корисного матеріалу, який краще розкриє тему: vymex.com/blog