Проблема, коли гроші - не проблема…

Цей висновок я зробив, коли зрозумів, що одна з причин закриття стартапів, те, що їх «заливають грошима» через красивий маркетинг на старті та просте пояснення задуманого.

Інвестор, «зʼївши» максимально емоційно та мінімально раціонально пропозицію, дає проєкту гроші, а насправді для реалізації потрібні не лише вони. Якщо ми говоримо про проєкти не рівня «відкрити кав'ярню», хоч і вони підходять до цього прикладу.

З нашим покроковим введенням інвестицій, в жорсткому стресі та постійному опрацюванні всіх можливих ракурсів проєкту (щоб відповідати підвищенню вартості кожен місяць), тому що красивою картинкою два роки не прикриєшся і необхідно, щоб будь-яка дрібниця була пропрацьована. Від поливу рослин і до управління даними на серверах, оскільки це підвищує ймовірність входу нових грошей.

Ще зрозумів, що якби навіть ми на старті розрахували цифру у 2,2 млн $, як зараз, ми б не створили продукти Vymex того рівня, як у нас виходить на сьогодні.

Так, ми б створили якийсь нормальний прототип, допустивши багато помилок через комфорт. У нас була б слабка команда, менш продумана система управління розробкою, структура компанії була б не загострена й не до кінця відповідала б цілям, наш сайт не потрапив би в номінацію «Сайт дня» на Awwwards. Це все був би теж Vymex, але його шанс конкурувати на світовій арені був би мінімальний.

Все тому, що ми б ні за що не хвилювались, займалися реалізацією створених припущень на старті проєкту, де ви навіть не помічаєте ніяких помилок, тому що на все є гроші. Так, їх стресово витрачати, але вони є. Щоб рухатися далі ти витрачатимеш гроші, а не шукати, як вирішити завдання без грошей, що якраз і зміцнює все.

Я дуже зараз щасливий, що я не вмію робити швидкі та зрозумілі презентації, тому що ми б зібрали гроші в першому ж місяці.

Через мою специфіку та складність презентацій, мені довелося зустрітися з людьми близько 150 разів за 2021 рік. І кожного разу розповідати про проєкт, його цілях і те, як ми все налаштовуємо. Я постійно, промовляючи це, знаходжу де ще можна поліпшити якусь дрібницю. Я кожного разу, готуючись до зустрічі, переглядаю систему, уточнюю розрахунки, помічаю помилки та постійно їх виправляю. По факту ви з кожною дрібницею підвищуєте ймовірність, що ваші довгострокові цілі будуть реалізовані. Кожною дрібницею, вирівнюючи напрямки руху результатів.

Те, що ми зробили систему продажу, де кожен місяць підвищується вартість на купівлю часток у проєкті, вимагає від нас постійного підтвердження планів реалізації та поліпшення плану, щоб відповідати стадії проєкту. Коли у вас буде запас грошей на «нібито повну реалізацію цілей», постійне поліпшення плану не потрібно. Ви просто йдете за планом, на який завели гроші. У цьому ваша домовленість з інвестором. І це дуже небезпечно, тому що кожного разу додаються нові корисні ресурси в план, що дозволяє поліпшити все та підвищити ймовірність реалізації довгострокових цілей проєкту, адже вони якраз цікавлять усіх співзасновників і команду.

Ще те, що ми зробили метод продажу частки інвесторам, що не розмивається, незалежно від стадії, коли вони приєднуються до проєкту. Я не заводив раунди. Ми визначили в якому місяці скільки відсотків продаємо та за якою ціною, оскільки це продається мій відсоток до версії 1.0.

Таким чином, чим пізніше вхід - тим нижче ризики та вище вартість. Кожен для себе сам визначає на вагах, коли ризики допустимі та вистачає даних, щоб заходити. Ще один важіль на інвесторів те, що у продажу обмежена кількість відсотків, які продаватимуться тільки до листопада. Це трохи ламає плани тих, хто «...зайшов би», коли ми показуватимемо прибуток. Тоді продажі будуть взагалі за іншою ціною, а, можливо, і зовсім нічого не продаватиметься.

Але ми просто продовжуємо підтверджувати гіпотези місяць за місяцем. Припущення постійно покращуються шляхом отриманого/прожитого досвіду реальної розробки, де кожен (від офіс-менеджера до СТО компанії) продумує кожну дрібницю і кожен місяць вимушено все покращуючи, щоб підвищити ймовірність залучення нових грошей, не забуваючи виконувати домовленості з тими, хто зайшов раніше.

Є вірогідність, що таке постійне поліпшення усіх ракурсів зробить один із найстійкіших проєктів у своїй області, без «зайвого жиру на боках». Гроші витрачалися з максимальною ефективністю, тому що доводилося продумувати кожен долар.

На сьогодні, нагадаю, у нас зайшло вже більше 1.1 млн $, усього буде витрачено на реалізацію більше 2.23 млн $. + ті 110 тисяч $, що нам AWS дав на свої сервери.

Це 24 співзасновники, багато з них ТОП у своєму ринку, яких красивою картинкою усіх не заманити.

Зараз розумію, що якби я виглядав красивіше, більше злагоджено та зрозуміло говорив, був би більше компромісним на старті, то я отримав би ці 2 млн, але толку з них було в рази менше.

Жодного разу не шкодую пішовши своїм складним і ризиковим шляхом, тому що це буде сама продумана компанія з усіх можливих ракурсів, божевільною не фінансовою ціною. Але вона буде тією, про яку цікаво розповідати іншим людям.

А співзасновники (яким я також є) отримають свої довгострокові, великі дивіденди та високу капіталізацію, внаслідок сильно пропрацьованої компанії.

Успіхів всім у виборі стратегії!

*стаття з facebook